Aby żyć długo i pozostać zdrowym, powinieneś włączyć do swojej diety więcej warzyw, zwłaszcza gdy cierpisz na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca. Zielone warzywa są bogate w witaminy i minerały, które pomagają kontrolować objawy cukrzycy i poziom cukru we krwi. Ale ze wszystkich warzyw brokuły są nadal najbardziej przydatne dla diabetyków.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Science Translational Medicine wykazało, że ekstrakt z brokułów może być dość skuteczny w leczeniu objawów cukrzycy typu 2. Wynika to z obecności związku przeciwutleniającego zwanego sulforafanem.

W pierwszej fazie eksperymentu naukowcy podali ekstrakt z brokułów szczurom z cukrzycą. Wykazano, że sulforafan zmniejsza produkcję glukozy w komórkach wątroby poprzez obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i hemoglobiny glikowanej. Ponadto ma działanie podobne do działania metforminy, która jest przepisywana w leczeniu cukrzycy.

W drugim etapie naukowcy podawali skoncentrowany ekstrakt z brokułów 97 uczestnikom z cukrzycą typu 2 przez 12 tygodni. Później porównali wyniki z uczestnikami, którym podano placebo. Nawet w tym eksperymencie stwierdzono, że wyciąg z sulforafanu może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo. To odkrycie jest niezwykle ważne, ponieważ wiadomo, że metformina powoduje problemy żołądkowe i nie jest przepisywana osobom cierpiącym na problemy z nerkami.

Brokuły to jedne z najbardziej tłustych warzyw o wysokiej zawartości błonnika, witaminy C, witaminy K, żelaza, białka i potasu. Pół szklanki gotowanych brokułów zawiera tylko 27 kalorii i 3 gramy węglowodanów, co czyni go najlepszym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę i chcących zrzucić zbędne kilogramy. Najlepsze jest to, że to zielone warzywo można podawać zarówno na surowo, jak i gotowane. Ponadto brokuły są również doskonałym źródłem dwóch ważnych przeciwutleniaczy – luteiny i zeaksantyny, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom oczu.